wat is human design en waar komt het vandaan?

wat is human design en waar komt het vandaan?

Je kan er haast niet meer om heen, Human Design is hip & happening tegenwoordig. Het succes van dit revolutionaire systeem ligt hem vooral in het omarmen van je authentieke zelf en het vinden van jouw bestemming. Human Design geeft je de praktische handvaten om met zelfacceptatie aan de slag te gaan en conditioneringen en vastgeroeste patronen te herkennen en los te laten. In deze blog bekijken we wat Human Design nu eigenlijk is en waar het vandaan komt. 

Wat is Human Design?

Human Design combineert esoterische formules zoals de astrologische dierenriem, de Chinese I-Tjing hexagrammen, de Joodse levensboom uit de Kabbalah en het Vedische Chakra-systeem met een aantal elementen uit hedendaagse wetenschappelijke strekkingen: genetica, biochemie, kwantummechanica en sterrenkunde (astronomie). Al deze modaliteiten worden samen gebracht tot een nieuw gegeven: het Human Design systeem en worden visueel voorgesteld in een grafiek, de bodygraph.  

Alles om ons heen bestaat uit energie, wij mensen dus ook. Planeten zenden neutrino’s uit, dit zijn minuscuul kleine informatiedragers die 24/7 met ons in aanraking komen. Deze hebben een invloed op ons vanaf de conceptie. Aan de hand van de stand van de planeten op het tijdstip van jouw geboorte kan jouw imprint worden berekend. Die imprint is jouw unieke ‘vingerafdruk’ en vormt daarmee jouw persoonlijke gebruiksaanwijzing. Het toont de ’Chi’, ‘Prana’ of levenskracht / levensenergie die we bij onze geboorte mee gekregen hebben. Het is de interface tussen jouw fysieke vorm in deze wereld en het kwantumveld van waaruit elke creatie tot stand komt.

Waar komt Human Design vandaan?

Human Design werd in 1987 door een mystieke ervaring ontvangen als een “download” door Ra Uru Hu op Ibiza. Hij kreeg hiermee een openbaring in de mechanische natuur van het universum. Hij werkte de doorgekregen informatie uit, experimenteerde ermee en zo ontstond een systeem om de natuur van de mens te verklaren: Human Design. Hoewel de kennis over Human Design pas aan het eind van de jaren ’90 bekend werd, gaat de grafiek zoals die vandaag de dag te vinden is, terug tot de 18e eeuw.

Human Design zou je kunnen omschrijven als de wetenschap van differentiatie. Het bestudeert waarom we allemaal uniek zijn. Waarschijnlijk wist je al dat je DNA uniek is. Maar wist je dat onze energie ook uniek is? Kort gezegd, verdeelt Human Design de mensheid in een aantal types, die elk op een specifieke manier functioneren qua energieveld. Het grootste percentage van de mensheid zijn Generators 38%. De overige energietypen zijn de Manifestor 8%, de Manifesting Generator 33% en de Reflector, de unieke eenhoorn van Human Design met slechts 1% van de bevolking. De Projector komt pas later in beeld.

Historiek

Vóór 1781 werden we als mensen gedreven door onze primitieve instincten. In onze Human Designgrafiek zag je toen slechts 7 chakra’s (energieknoop-punten).

We besteedden onze tijd aan het vinden van voedsel en een veilige plek om te overnachten. Daarnaast verbruikten we onze energie door altijd op onze hoede te zijn en altijd klaar te staan voor een gevecht. Onze taak was om te overleven en in relatie met andere mensen was onze band puur gericht op de voortplanting en dus seksueel van aard.

Vanaf 1800 vinden we verbinding en verbondenheid door bewustzijn en zijn alle mensen geëvolueerd naar 9 energieknooppunten. Human Design noemt dit energiecenters. Twee van de 7 chakra’s werden opgesplitst: hartchakra (G-center + egocenter) en de zonnevlecht (emotioneel center + milt center). Dit is ook het moment waar de Projector voor het eerst in beeld komt en nu ongeveer 21% van de bevolking uitmaakt.

Wat is conditionering?

Van jongs af aan zijn we afhankelijk van de liefde en genegenheid van onze ouders en andere verzorgers. Alle kanten van ons authentieke zelf die niet geaccepteerd worden (onze schaduwzijde) en onze behoeften die geen aandacht krijgen, liggen diep in onszelf begraven. Onbewust maken we ons hiervan los en vergeten we dat ze deel van ons uitmaken. Dit is hoe het ‘verloren zelf’ ontstaat.

Omdat we ons niet langer ‘compleet’ voelen, ontstaat er een gevoel van leegte. Je voelt een soort van gemis binnenin jezelf, alsof er iets ontbreekt. Hier gaan we vervolgens ons hele leven naar op zoek, maar helaas meestal op de verkeerde plekken.

We zoeken extern naar dit gevoel van heelheid. We drinken misschien iets te veel alcohol, gooien het geld door de ramen met online shoppen of ontwikkelen een drugs- of seksverslaving. Door statussymbolen (iets dat buiten onszelf ligt), proberen we om erkenning te krijgen en willen we het gevoel hebben dat we erbij horen.

Human Design helpt ons om het onderscheid te maken: “wie/wat ben ik en wat zijn patronen die ik uit mijn omgeving heb opgepikt?”. In Human Design spreekt men van deconditionering: het loskomen van alle laagjes die door de jaren heen op ons werden geprojecteerd door de buitenwereld maar eigenlijk niet bij ons horen. 

Onze ziel is geboren om zich te ontwikkelen. Ze weet precies welke kansen, ervaringen, relaties, avonturen en uitdagingen ze in dit leven wil meemaken. Alles waar we over dromen, dromen we met een reden. We denken misschien dat iedereen dezelfde of vergelijkbare dromen heeft, maar de details en nuances zien er voor ons allemaal heel anders uit.

Ons onderbewustzijn verlangt zo naar al deze dingen dat het een leven lang probeert om deze te bereiken. Je kan het zo zien: al deze ervaringen zijn opgeslagen in onze persoonlijke iCloud waar onze ziel deze kan oproepen. Ons aura of energetisch lichaam is de brug die de twee verbindt. Wanneer de conditionering van beperkende overtuigingen onze authenticiteit aantast, raakt ons aura in de war en kan deze niet meer helder communiceren met het universum. We zijn dan het paswoordvoor toegang tot onze iCloud kwijt.

Dit is precies waar Human Design ons kan ondersteunen. Je kan het zien als het wachtwoord voor jouw persoonlijke iCloud. De bodygraph is een visuele voorstelling van je genetische code. Hier kunnen we de basis van de echte jij oproepen. Als we dan ook nog eens gaan leven volgens de strategie die bij ons energietype hoort, hoeven we alleen maar te leren luisteren naar onze innerlijke autoriteit. Op die manier bevrijden we ons energetisch lichaam beetje bij beetje van de externe conditionering en ondersteunen we onze energetische communicatie met het universum. We krijgen weer toegang tot onze iCloud.

Hoe kan Human Design jou helpen?

Human Design helpt ons om onszelf en de ander beter te leren kennen. Dankzij het deconditioneringsproces, kunnen we patronen loslaten die we in onze kindertijd hebben opgepikt maar ons niet langer dienen. Het helpt ons om de waarde van onze authenticiteit te herontdekken.

Elke negatieve gedachte, elke beperkende overtuiging die tussen je huidige en je authentieke zelf staat, werd uitgelokt door de buitenwereld. Vanaf het moment dat we geboren worden staan we onder enorme invloed van onze familie, vrienden, opvoeders, leraren en de samenleving in het geheel. We zijn dus ‘geconditioneerd’. Human Design helpt jou om te deconditioneren van een leven op de voorwaarden van anderen zodat je minder weerstand en meer voldoening kan ervaren. 

Human Design gaat over het bewust worden van deze conditioneringen, zodat je deze – en al het andere dat je niet bent – kan loslaten. Aan de hand van je bodygraph kun je allerlei zaken te weten komen: je type, je manier van reageren, wat voor weerstand je ervaart als je niet ‘natuurlijk’ reageert, hoe je handelt als je jezelf bent, wat voor beloning je dat oplevert en wat de belangrijkste thema’s in je leven zijn.

Human Design kan ook goed worden gebruikt om inzicht in anderen te krijgen. Ouders kunnen bijvoorbeeld ontdekken waarom hun kind op een bepaalde manier reageert en daar rekening mee houden in de opvoeding. In bedrijven kunnen effectief samenwerkende teams worden gevormd en je kunt ontdekken waarom die geliefde of dat familielid een bepaald gevoel bij je oproept. Maar bovenal kun je jezelf leren kennen én accepteren. Het helpt je afstemmen op je eigen waarheid, jouw unieke gaven (en de valkuilen die daarbij horen) en je levensdoel. 

Bij welk deel in je leven kan Human Design jou ondersteunen?

Human Design kan je helpen in alle aspecten van je leven, of je nu worstelt met jouw levensdoel, carrière, in de liefde of gewoon het gevoel hebt dat je ergens vast zit. 

Je Human Design leren kennen: 

  • bevestigt wat je al weet, voelt of hebt gevoeld over jezelf.
  • geeft je volledige toestemming om alle deeltjes van jezelf te omarmen
  • geeft je het (zelf)vertrouwen om echt volledig in je kracht te stappen.
  • bevestigt de thema’s die je hebt opgemerkt in je leven en relaties. 
  • geeft je dieper inzicht in waarom je bent zoals je bent & je voelt wat je voelt.
  • verdiept je compassie, geduld en uiteindelijk liefde voor jezelf en anderen.
  • stelt je in staat om dingen niet persoonlijk op te vatten omdat je beseft dat alles slechts energie is. 
Hoe werkt Human Design?

Human Design is geen geloofssysteem maar is bedoeld als oefening, als experiment. Het werkt écht! Maar… alleen als je echt in het experiment stapt, de strategieën toepast en gaat uittesten wat het voor jou kan doen, zal je de voordelen ervan kunnen ervaren. 

Jouw unieke Human Design leren kennen?

Heb je de smaak te pakken gekregen en wil je graag meer weten over je Human Design?

Een gepersonaliseerde gids of reading kan jou in contact brengen met je waarheid, doel en super powers. We bekijken je zwakke punten en potentiële valkuilen, zodat je deze in je voordeel kunt leren gebruiken. Eens je begrijpt waarin jij verschilt van de ander, kan je jezelf onderscheiden van de rest. Kies je eigen weg en zet jouw magnetische aantrekkingskracht in werking! 

Ja, ik wil aantrekkingskracht ontwikkelen!