principes van kunsttherapie


“creativiteit is de moed hebben
om zekerheden los te laten”

Principes van beeldende kunsttherapie

Als Kunstzinnig therapeut werk ik met mensen van alle leeftijden en niveaus en gebruik ik een verscheidenheid aan technieken en instrumenten. Hieronder zet ik de belangrijkste principes achter deze therapie eens op een rijtje:

Principe 1Fantasie en cognitieve functies 
Beeldende Kunsttherapie raakt onze auditieve en visuele waarnemingen en doet hierdoor een beroep op verschillende gebieden in de hersenen die verantwoordelijk zijn voor onze verbeeldingskracht en cognitieve functies. Dankzij het gebruik van creativiteit, komen er bepaalde heilzame hormonen vrij die ons een goed gevoel geven. 

Principe 2 – Mindfulness 
Naast de fantasierijke kant die in de kunstzinnige therapie wordt ontwikkeld, speelt mindfulness een nog belangrijkere rol. Welke artistieke activiteit je ook uitoefent, je moet hiervoor een zekere mate van concentratie, of zelfs intense concentratie, vertonen. Net als bij het mediteren, bevordert dit de verkenning van het zelfbewustzijn. Het uiteindelijke doel is dat je met je volledige bewustzijn in het nu komt.

Principe 3 – Zelfkennis 
Vanaf het moment dat we een nieuw zelfbewustzijn verkennen, ervaren we onszelf anders. Er ontstaat een “nieuwe vorm van zelfkennis”. Dankzij deze kennis, nemen we onze problemen, herstel, omgeving,… ook anders waar en kunnen we ons bevrijden van begraven blokkades en terugkerende patronen. Door een nieuw, constructiever en positiever zelfbeeld kan je je eigen hulpbronnen aanspreken waarvan je je nog niet bewust was. 

Principe 4  – Ontspanning en welzijn 
Dit is het meest dominante principe waarvan alle andere afhangen. Kunstzinnige therapie is in de eerste plaats een discipline die zich richt op welzijn. Het bewijst dat het mogelijk is om zich goed te voelen, plezier te hebben en obstakels te overwinnen.