moet ik ervaring hebben?


“het grootste kunstwerk
ben jij als mens
een kunstwerk dat je zelf maakt
en in wezen al oorspronkelijk bent
het is er voor jou,
geef jezelf de ruimte
om er echt van te genieten”

R. F. HOEFSLOOT

Moet ik ervaring hebben met creatieve technieken?

Je hoeft totaal geen kunstenaar te zijn om kunstzinnige therapie voor jou te laten werken. De meeste mensen zullen zelfs in hun dagelijkse leven weinig of niet met kunstzinnige activiteiten bezig zijn. De kracht, dynamiek en genezende werking ligt vooral in het proces. Het accent ligt op ‘authentiek zijn’ en niet op ‘artistiek zijn’. We werken niet naar een kunstwerk als eindresultaat. Het gaat om de ervaring, het zelfinzicht die je erdoor krijgt en het leren inzetten van jouw innerlijke scheppende kracht.

Tijdens het creatieve proces wordt gebruiken we verschillende materialen en kunsttechnieken. Therapeutisch schilderen is een van de populairste, maar ook teken met pastelkrijtjes, beeldhouwen, boetseren met natuurklei en werken met verhalen en symbolische beelden, zijn heel doeltreffend. Er is voor iedereen wel een aanknopingspunt te vinden om zich in uit te leven. Vaardigheid in schilderen, kleien enz,… is niet nodig. Maar misschien zal je er wel meer toe aangetrokken zijn als je enige affiniteit met kleur, creativiteit of kunst hebt en jezelf beter wil begrijpen. 

Erg creatief hoef je dus zeker niet te zijn, maar wel:

  • de spelende, creatieve en kunstzinnige mens in jezelf willen ontmoeten
  • open staan voor verwondering
  • willen en durven experimenteren
  • avontuurlijk durven zijn
  • je intuïtie willen ontwikkelen
  • jezelf willen laten dragen door liefde
  • je eigen angst willen omarmen
  • jezelf ruimte geven om te mogen leren en daarbij fouten mogen maken
  • bereid zijn tot zelfonderzoek en zelfreflectie

Door creatieve therapie verkrijg je op een aangename en speelse manier diepgang. Je zal actief je spelend vermogen, je improvisatievermogen, spontaniteit en flexibiliteit leren inzetten. Soms vraagt de techniek ook om stil te kunnen zijn, om meditatief kunstzinnig aan de slag te gaan, om een stapje terug te zetten en jezelf te gaan waarnemen vanuit een ander perspectief, namelijk als observator. Je zal ervan versteld staan welk verrassend effect dit kan hebben.

Open je hart voor de verwondering!