wanneer wordt kunstzinnige therapie toegepast?


“het grootste kunstwerk
ben jij als mens
een kunstwerk dat je zelf maakt
en in wezen al oorspronkelijk bent
het is er voor jou,
geef jezelf de ruimte
om er echt van te genieten”

R. F. HOEFSLOOT

Wanneer wordt kunstzinnige therapie toegepast?

Bij verstoring in het lichamelijke of psychische evenwicht, ondersteunt kunsttherapie actief het genezingsproces. Tijdens dit proces wordt de gehele mens aangesproken om balans te creëren tussen:

– d e n k e n (voorstellen,
– v o e l e n (beleven)
– w i l l e n (uitvoeren, handelen)

Door de beeldende technieken die worden aangereikt, kom je steeds dichter bij de bron van jouw creativiteit en worden bepaalde krachten in jezelf gewekt en getriggerd, waardoor het zelfgenezend vermogen sterker wordt. Hierdoor komen er innerlijk mentale en fysieke processen in beweging die het genezingsproces in werking stellen. Het is geen kant-en-klaar recept maar het helpt jou om jouw levensverhaal te herschrijven en vorm te geven door in te pikken waar het verhaal vast liep. 

Beeldende therapie is geschikt voor kinderen, jongeren en volwassenen. Deze therapievorm is voor iedereen toegankelijk die hulp nodig heeft bij het herstellen van het gezonde lichamelijke, emotionele, mentale en/of spirituele evenwicht. Net zoals ‘ziek worden’ bij iedereen anders verloopt, geldt hetzelfde voor het genezingsproces.

Kunsttherapie is geschikt voor kinderen die nog te jong zijn om er goed over te praten, of voor mensen waarbij gesproken communicatie niet makkelijk gaat. Maar het kan ook zijn dat het probleem te veelomvattend of beladen voor je is om er over te praten. Misschien kan je wel goed over je gevoelens vertellen maar heb je, net als ik, in andere behandelingen gemerkt dat het praten jou niet voldoende verder helpt omdat je aan je gevoelens voorbij gaat. Een beeld of een verhaal roept vaak meer op dan woorden kunnen doen.